Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят сьомий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят сьомий 12.12.2023 19:20 Укрінформ Українські військові відбили один із териконів у межах Горлівки. У роботі мобільного оператора Kyivstar внаслідок масштабної хакерської атаки стався масштабний збій

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до США

Під час візиту Володимир Зеленський:

  • Зустрівся з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою
  • Провів зустріч із президентом Світового банку Аджаєм Бангою.
  • Провів зустріч із керівниками оборонних компаній.
  • Обговорив з представниками аналітичних центрів США збереження американської підтримки та увагу до України в умовах інших глобальних викликів.

– Під час візиту до Сполучених Штатів Президент України Володимир Зеленський виступив у Національному університеті оборони США – Офіс Президента.

– Увечері очікуються переговори президентів США та України.

***

– Вранці 12 грудня мережа зв’язку Київстару стала мішенню потужної хакерської атаки, що стала причиною збою, у результаті якого тимчасово недоступні послуги зв`язку та доступу в інтернет – пресслужба компанії. СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку  «Київстар». Генеральний директор мобільного оператора «Київстар» Олександр Комаров заявив, що терміни відновлення роботи сервісів оператора незрозумілі. На Київщині, Дніпропетровщині та Сумщині через збій у «Київстарі» не працює система оповіщення про повітряну тривогу.

– Сполучені Штати посилюють надання військовий консультацій Україні і наразі рекомендують Києву закріпитися на досягнутих позиціях, тримати оборону і нарощувати сили і озброєння упродовж року – The New York Times. США і Україна готують новий план війни, який хочуть почати реалізовувати на початку наступного року.

– Міністерство фінансів Сполучених Штатів запровадило санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб, які забезпечують російську військово-промислову базу –

сайт Міністерства. Санкції ввели не лише проти росіян, а й проти деяких громадян Пакистану, Китаю, Туреччини, Південної Кореї; компанії з ОАЕ і КНР, а також тих, які розміщені на окупованому кримському півострові, у Севастополі. Також проти постачальників з Сінгапуру, Таджикистану, Киргизії, Мальдівів, Швейцарії. Загалом у переліку 250 компаній.

ЦИТАТИ ДНЯ

Ллойд Остін, міністр оборони США:  «Разом з нашими союзниками та партнерами ми сповнені рішучості допомогти Україні консолідувати й розширити її здобутки на полі бою, а також побудувати майбутні сили, здатні відбити російську агресію в найближчі роки».

Дональд Туск, голова Ради міністрів Польщі: «… Ми мусимо голосно і рішуче говорити одним голосом про Україну. Cлухайте, це справа, яка мусить нас об’єднати. Ми сьогодні бачимо президента Зеленського, який намагається знову переконати світ про що ведеться гра: що напад Росії на Україну є нападом на нас усіх. Ми будемо, і я розраховую на співпрацю всіх політичних сил, голосно і рішуче вимагати повної мобілізації вільного світу для допомоги Україні в цій війні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Штурмова група 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила відбила один із териконів у межах Горлівки та захопила позиції російскьких військових – Володимир Зеленський, Президент України.

– Російські війська продовжують масований наступ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

– Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України атакували податкову систему Російської Федерації – пресслужба ГУР. Під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів Федеральної податкової служби РФ, а далі ― у понад 2300 її регіональних серверів по всій Росії, а також на території тимчасово окупованого Криму. Фактично йдеться про повне знищення інфраструктури одного з основних державних органів терористичної Росії та численних супутніх даних податкової за великий період.

– Міністр оборони Рустем Умєров та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відвідали позиції воїнів на Східному напрямку – пресслужба МОУ. Командувач ОСУВ «Хортиця» генерал-полковник Олександр Сирський ознайомив Умєрова та Залужного з ситуацією на Східному напрямку.

– Збройні сили України «рухаються переважно вночі» і мають перевагу над російською армією, яка стикається з труднощами під час ведення нічних бойових дій, зокрема через брак приладів нічного бачення – британська розвідка.

– Сили оборони успішно відбили 42 атаки противника в районах східніше Новобахмутівки, Авдіївки, південніше Сєверного, південніше Тоненького, Первомайського та Невельського Донецької області – Генштаб.

– Російський генерал-полковник Михайло Теплінський, який командує угрупованням «Днєпр», наказав створювати штурмові підрозділи із офіцерів, як було сто років тому – Андрій Ковальов, речник Генштабу. Основні критерії для офіцерів, якими комплектують штурмові підрозділи, – це нездатність до командування, особиста недисциплінованість та слабка мотивація.

– У ніч на 12 грудня 2023 року російські окупанти знову атакували безпілотниками  типу «Shahed» із окупованого Криму, цього разу з району Балаклави, Сили ППО вночі знищили 9 з 15 «Шахедів» – пресслужба командування Повітряних сил.

***

– В Одеській області внаслідок атаки ударними дронами в ніч на 12 грудня було пошкоджено адміністративні будівлі – Сили оборони півдня України

– Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської області одна людина загинула і ще четверо були поранені – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Президент Зеленський провів телефонну розмову з президентом УЄФА Александером Чеферіном, співрозмовники обмінялися поглядами на актуальні геополітичні та спортивні питання – сайт президента.

– Дискусії на Європейській раді про початок переговорів про вступ України в ЄС триватимуть до останньої хвилини, але немає жодної країни, яка не хоче бачити нас у складі Європейського Союзу – лише країни, які хочуть більш ретельно вивчати наслідки – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

– В Україні відзначають 12 грудня День Сухопутних військ. Начальник Генштабу Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала привітав військових із професійним святом – Укрінформ. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров вручили нагороди військовослужбовцям Сухопутних військ.

– Укрінформ у співпраці з Центром протидії дезінформації запускає новий проєкт «Станція Краматорськ» – Укрінформ. Це серія щотижневих інтервʼю з військовими про війну та фейки, сучасне та майбутнє і головне – про правду, яка нині так необхідна суспільству.

– Міська влада Києва планує запустити човниковий рух на закритій ділянці «синьої» лінії метро вже 13 грудня. Наразі триває випробування човникового руху в нічному режимі. Планується запустити два потяги по двох коліях з інтервалом 15-30 хвилин – Руслан Кандибор, директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

– Виконком Української асоціації футболу (УАФ) на підставі звернень членів УАФ та згідно зі Статутом Української асоціації футболу затвердив рішення провести позачерговий XXVI Конгрес УАФ 25 січня 2024 року в Будинку футболу (м. Київ, початок – о 12.00). Члени організації передали до адміністрації Української асоціації футболу письмові рішення своїх органів управління щодо висування Андрія Шевченка кандидатом на обрання президентом УАФ – Укрінформ.

– Державний архів Полтавської області працює над архівно-пошуковим проєктом «Український мартиролог ХХ століття», установа представила прізвища понад 5100 полтавців, які постраждали від радянської репресивної системи – Полтавська ОВА.

***

– Розрахунковий середньорічний курс на 2024 рік, закладений в оновлену програму співпраці з Міжнародним валютним фондом у межах Механізму розширеного фінансування (EFF), становить 41 грн/дол. – Данило Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Прогнозний курс, закладений урядом у бюджет-2024, складає 40,7 грн/дол.

– Міжнародний валютний фонд покращив прогноз щодо ВВП України за підсумками цього року до 4,5%. У 2024 році Фонд очікує, що зростання дещо пом’якшиться до 3-4% у міру продовження війни – МВФ.

– Товарообіг України за січень – листопад 2023 року становить 90 млрд дол. США. Протягом січня-листопада 2023 року в Україну імпортували товарів на суму $57,2 млрд, а експортували – на суму $32,8 млрд – Державна митна служба.

– Станом на ранок 12 грудня попри повернення у роботу трьох енергоблоків теплоелектростанцій та одного блоку теплоелектроцентралі ситуація в енергосистемі залишається складною – НЕК «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Виконавча рада МВФ у понеділок ухвалила рішення про виділення наступного траншу Україні в межах Домовленості про розширене фінансування (EFF), що дозволяє уряду отримати еквівалент близько 900 мільйонів доларів США (663,9 мільйона SDR), які будуть спрямовані на бюджетну підтримку – Укрінформ. Міжнародний валютний фонд розпочне третій перегляд програми у межах Механізму розширеного фінансування (EFF) навесні 2024 року.

– Палата представників США у понеділок, 11 грудня, ухвалила закон про заборону імпорту з Росії урану для атомних електростанцій. Заборона набуде чинності через 90 днів, коли законопроєкт стане законом – The Hill.

– Офіційна Братислава готова підтримати рішення відкрити переговори з Україною про вступ до Євросоюзу на грудневому саміті – пресслужба МЗС Словаччини.

– Уряд Австрії не підтримає початок переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу, тому що для Києва «не має бути преференцій» у цьому питанні – Карл Негаммер, австрійський канцлер.

– На 41-му засідання Ради міністрів закордонних справ держав-членів Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів про актуальну ситуацію на фронті та вплив російської агресії на регіон – МЗС України.

– Міністр оборони Чеської Республіки Яна Чернохова заявила, що в Чехії видано ліцензій на комерційне постачання військової техніки в Україну на загальну суму близько 117 млрд крон (4,7 млрд євро) – Radio Prague International.

– Євросоюз має намір залучити 15 мільярдів євро із заморожених активів Росії для надання фінансової допомогу Україні – Financial Times.

– У середу контрольована республіканцями Палата представників Конгресу США планує проголосувати за формалізацію процедури імпічменту президента-демократа Джо Байдена – Reuters.

***

Блокування кордонів

  • Новий уряд Польщі знайшов спосіб, аби з одного боку врахувати інтереси протестуючих перевізників, а з іншого – негайно розблокувати кордон з Україною – Дональд Туск, голова Ради міністрів РП.
  • Єврокомісар з транспорту Адіна Велян привітала розблокування пункту перетину кордону Дорогуськ-Ягодин та закликала без зволікань розблокувати решту пунктів перетину кордону між Польщею й Україною – сайт Єврокомісії.
  • На польсько-українському кордоні перебувають близько 2600 вантажівок, триває блокування руху на трьох пунктах пропуску – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби. На напрямках, де блокування продовжується, за інформацією польських прикордонників станом на ранок – 2610 вантажівок: «Шегині» – 1300, «Рава-Руська» – 750, «Краківець» – 560».
  • У бік України зі Словаччини на напрямку пункту пропуску «Ужгород» станом на ранок очікувало проїзду майже 600 вантажівок. Поновилося блокування руху вантажних транспортних засобів, які прямують з України. В єЧерзі на виїзд з України на ранок зареєстровано більш як 1200 вантажівок – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

– Міжнародний олімпійський комітет, який вирішив допустити спортсменів з РФ і Білорусі до Олімпіади у Парижі, має подбати, аби на змагання не потрапили ті з них, хто підтримує війну проти України – Мехмет Ата, представник пресслужби МВС Німеччини.

– В Європарламенті у Страсбурзі відбулася церемонія нагородження премією "За свободу думки" імені Андрія Сахарова. Цьогоріч  її лауреатами стали загибла іранська активістка Махса Аміні та іранський рух «Жінка, життя, свобода» – Укрінформ.

– Прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо повідомив, що уряд вирішив відкрити два прикордонні пости – Вааліма і Ніірала – на кордоні з Росією – Yle.

– П'ятнадцять офіцерів ВПС Національної гвардії США були покарані за те, що вони не зупинили свого молодшого колегу – військовослужбовця Національної повітряної гвардії США Джека Тейшейру та не запобігли оприлюдненню секретних документів в Інтернеті – BBC.

ВОРОГ

– Депутати російської Держдуми ухвалили в третьому, остаточному читанні законопроект, що дозволяє Росгвардії мати свої добровольчі підрозділи, а також карати за критику на їхню адресу – телеканал «Настоящее время».

– Довгострокові зусилля російської армії з реструктуризації та розширення спрямовані на підготовку Росії до майбутньої широкомасштабної війни проти НАТО – ISW.

– Прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження про денонсацію угоди про відкриття генерального консульства Румунії в Ростові-на-Дону, підписаної у 2005 році – NewsMaker.md. Тепер МЗС Росії має повідомити румунську сторону про ухвалене рішення.

– Російського опозиційного політика Олексія Навального, який був ув'язнений у колонії у Володимирській області, етапували до Москви для проведення слідчих дій у новій кримінальній справі про «вандалізм» – ЗМІ.

– У Росії почали діяти норми, що зобов'язують здавати закордонні паспорти громадян, яким заборонено виїзд із країни – Радіо Свобода.  Згідно з новими правилами, протягом п'яти робочих днів особа, котрій заборонено залишати Росію, повинна передати паспорт на зберігання до органа влади, який його видав (МВС чи МЗС), або до державних організацій, що обмежили своєму співробітнику виїзд за кордон.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Фото: slovoidilo.ua

США Візит Зеленський Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *