Вартість книжок в Україні наступного року може зрости на 50%

Вартість книжок в Україні наступного року може зрости на 50% 31.05.2024 19:55 Укрінформ Через зростання вартості паперу та збільшення терміну окупності книг ціни на видавничу продукцію можуть зрости до 50% у 2025 році.

Про це повідомила співзасновниця видавництва «Віхола» Ілона Замоцна під час панельної дискусії «Як перетворити виклики українського книжкового ринку на перемоги?», що відбулася в межах «Книжкового арсеналу».

«Наразі сильно дорожчає папір, збільшуються ціни на друкарські послуги. Ціна книжки теж буде зростати. Вона буде зростати сильно, напевно, у 2025 році. Ми ще зможемо пройти цей рік на середньому рівні цін. Однак у 2025 році вартість книг може вирости до 50% від заявленої зараз», – сказала вона.

Замоцна додала, що в Україні вже намічаються проблеми з друком.

«Нещодавно тираж книги можна було отримати за місяць. Зараз цей процес триває півтора-два місяці та рухається в бік трьох місяців. Тобто це дуже великий термін окупності книжки й інвестицій, бо тільки друк займатиме два-три місяці», – зазначила вона.

Фахівчиня додала, що всі ці процеси відчутно вплинуть на читацький попит, оскільки книга не є предметом першої потреби та вона конкурує із такими видами відпочинку, як відносно безплатні телебачення та інтернет.

Зі свого боку в. о. президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Красовицький в окремому коментарі зазначив, що зростання цін на папір очікується з вересня цього року. Він додав, що ситуація з руйнуванням друкарень також може вплинути на здорожчання продукції. Однак, за його словами, на цей процес впливають багато ринкових факторів і «знищення однієї, навіть великої друкарні, сьогодні суттєво на це не вплине».

«Українська книжка коштує дуже дешево порівняно з європейською. Тому процес підвищення цін – він ринковий і триватиме кожен рік, супроводжуючись збільшенням вартості продукції на 10-15% навіть у мирні часи. У воєнні, напевно, цей відсоток буде ще більшим», – зазначив Красовицький.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня внаслідок серії ракетних ударів було зруйновано поліграфічний комплекс «Фактор-Друк», один із найбільших поліграфічних комплексів Харкова та всієї України. Під час ракетної атаки на підприємстві було понад 50 працівників. Семеро загинули, 21 людина поранена.

За інформацією Мінекономіки, знищено близько 50 тисяч книг.

Ціни Книги Видавництво вартість

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *