На Одеській кіностудії до 90-річчя Кіри Муратової проведуть спецпокази стрічок

На Одеській кіностудії до 90-річчя Кіри Муратової проведуть спецпокази стрічок Фото 18.09.2024 17:40 Укрінформ Одеська кіностудія запланувала низку заходів до дня народження видатної режисерки Кіри Муратової.

Спецпокази її стрічок розпочнуться 26 вересня, також буде погашена марка на честь режисерки, а на фасаді кіностудії відкриють меморіальну дошку, присвячену Муратовій.

Про це на пресконференції 18 вересня повідомив директор Одеської кіностудії Андрій Осіпов, передає Укрінформ.

Покази стрічок режисерки розпочнуться 26 вересня. В цей день глядачам покажуть її фільм «Наш чесний хліб». Третього жовтня можна буде подивитися картину «Короткі зустрічі», 10 жовтня – «Довгі проводи», 17 жовтня – «Зміна долі», 24 жовтня – «Астенічний синдром», 31 жовтня – «Другорядні люди», 7 листопада – «Два в одному».

Початок сеансів о 14:00, вхід вільний.

Директор кіностудії зауважив, що фільми покажуть російською мовою.

«Кіномова, винайдена Муратовою, так вплетена в сюжет, що створити повноцінну доріжку українською неможливо, ми зіпсуємо стрічку. Ми зробили до фільмів з субтитрами, на це пішли немалі гроші. Єдиний фільм Муратової з українською звуковою доріжкою – «Другорядні люди», він був знятий вже в незалежній Україні» – пояснив Осіпов.

Також глядачам представлять документальний фільм Дмитра Томашпольського «Кіра Муратова – не хочу, щоб про мене розповідали інші». Стрічка складена з архівних інтерв’ю Муратової, також в ній використані уривки з фільмів режисерки.

Осіпов додав, що 4 листопада на фасаді кіностудії відкриють меморіальну дошку Муратовій, а 8 листопада погасять спецмарку, присвячену режисерці.

Також на честь дня народження Муратової заплановані дві творчі зустрічі- одна пройде в Києві в Будинку кіно 5 листопада, друга – на Одеській кіностудії 8 листопада.

Кіра Муратова народилася у 5 листопада 1934 року в місті Сороки, яке зараз входить до складу Молдови. У 1950-х роках вона прийняла рішення переїхати із Бухареста, де вона проживала з батьками, до СРСР та вступила до Московського державного університету. Згодом вступила до ВДІКу.

У 1961 році вона почала працювати в Одеській кіностудії та разом із першим чоловіком Олександром Муратовим, з яким вони були одружені кілька років, зробила перші кроки у кінематографі як режисер. На її рахунку понад 20 режисерських робіт. Муратова також працювала як сценарист. Перша самостійна режисерська робота Кіри Муратової – стрічка «Короткі зустрічі», яку вона зняла саме на Одеській кіностудії.

У 2004 році президент України Леонід Кучма нагородив кінорежисерку, народну артистку України Кіру Муратову, найвищою державною нагородою — орденом Ярослава Мудрого IV ступеня «за значні особисті заслуги у розвитку культури та мистецтва, багаторічну плідну діяльність у кіно».

Кіра Муратова також є почесною громадянкою Одеси.

Вона померла 6 червня 2018 року увечері, у своїй одеській квартирі після тяжкої хвороби. Похована Муратова на Таїровському цвинтарі в Одесі.

Як повідомляв Укрінформ, голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов вважає, що 2025 – 2026 роки можуть стати кризовими для українського кіно, зокрема через безпекову ситуацію, але сподівається, що цьому можна запобігти.

Кіно Одеська кіностудія Режисерка

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *