На кіностудії Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор»

На кіностудії Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор» Фото 13.09.2024 15:59 Укрінформ На території Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор».

Про це Державне агентство України з питань кіно повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Автором композиції, героями якої є Довженко і кінооператор Данило Демуцький, є український скульптор Володимир Щур. Він відтворив епізод зі зйомок фільму «Земля».

На кіностудії Довженка відкрили скульптурну композицію «Мотор» / Фото: Геннадій Мінченко. Укрінформ

Відкриття композиції відбулося напередодні Дня українського кіно.

Генеральний директор Кіностудії Довженка Андрій Дончик назвав символічним відкриття пам’ятника.

«Нарешті сьогодні, напевно, в найважчий для України час, стає на своє місце пам’ятник Олександру Довженку. Біля посадженого ним саду, саме на цьому місці, на якому він заповідав бути в Україні. Я думаю, глибоко символічно що це відбувається саме зараз», – сказав Дончик.

Він наголосив, що Олександр Довженко для кіностудії відтепер не просто патрон, на честь якого вона названа, не просто режисер, з якого розпочалося українське кіно, а ще й янгол-охоронець, який зустрічатиме всіх довженківців і гостей студії.

Як зазначив Дончик, пам'ятник Довженку був виготовлений ще близько 16 років тому, але тоді його так і не встановили. Про існування монумента він дізнався від кінокритика і сценариста Сергія Тримбача.

У коментарі Укрінформу гендиректор кіностудії розповів, що Володимир Щур почав створювати скульптуру «Мотор» у 2005 році за підтримки меценатів, Євгена та Руслани Бесарабів.

«Скульптор працював над пам’ятником 3 роки, після чого його хотіли встановити на Хрещатику, десь у «Пасажі», але Київрада не дала дозволу і запропонувала зробити громадські слухання та обговорити встановлення зі спільнотою, де має стояти Довженко. Тоді меценати, які хотіли подарувати пам’ятник Києву, а Київ не зміг запропонувати навіть місця для нього, поставили його у себе в гаражі, де він пробув 16 років. Я про цю історію почув і вирішив його відшукати», – сказав Дончик.

Урочисті заходи з нагоди 130-річчя від дня народження Олександра Довженка / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *