Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті

Документалку «Сімейний альбом» покажуть на Варшавському кінофесті Фото 17.09.2024 19:12 Укрінформ У межах ювілейного 40 Варшавського міжнародного кінофестивалю 13 жовтня відбудеться світова прем’єра документальної стрічки “Сімейний альбом” режисерки Марини Ткачук.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури і стратегічних комунікацій України.

Фільм братиме участь у конкурсній програмі фестивалю класу “А” в секції документальних фільмів.

У стрічці історичні паралелі між Голодомором 1932–1933 років та сучасною війною Росії проти України показані через особисту історію австрійського інженера Александра Вінербергера та його праонуки британської фотохудожниці Самари Пірс.

Александр Вінербергер у 1933 році зміг таємно сфотографувати жертв Голодомору в Харкові і передати ці фото за кордон. Його світлини – достовірні фотодокази геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом проти українського народу.

У 2023 році праонука Александра Вінербергера відвідала містечка та села Харківської області, які були тимчасово захоплені РФ, і зафіксувала на фотокамеру злочини росіян, скоєні вже у ХХІ столітті.

За словами продюсера стрічки Андрія Корнієнка "фільм показує вбивчу схожість між подіями Голодомору та сьогоднішньої війни – той самий регіон, ті ж самі методи вчинення геноциду, та ж сама мета – нищення українців, і джерело зла незмінне – Росія".

"Сімейний альбом" – один із переможців Мистецького конкурсу державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся в 2023 році.

За словами генеральної директорки ДП "МПІУ" Юлії Островської, важливим чинником відбору цього проєкту була його орієнтованість на міжнародну спільноту та адвокацію українських наративів у світі засобами культурної дипломатії і кіномистецтва.

“Сьогодні ми бачимо розвиток "Сімейного альбому" у міжнародний інформаційно-просвітницький проєкт, спрямований на підтримку України та протидію російській пропаганді", – зауважила Островська.

Фільм створений у співпраці із Національним музеєм Голодомору-геноциду та Українським культурним фондом. Також, за підтримки УКФ фільм вже перекладено та озвучено п’ятьма мовами.

Як повідомляв Укрінформ, у Лондоні проведуть Фестиваль українського кіно.

Фото: wff.pl

Польща Україна Варшава Кінофестиваль Документальне кіно

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *