«Богородиця» Ганна: у соцмережі скандал. Чому мовчить прокуратура?

«Богородиця» Ганна: у соцмережі скандал. Чому мовчить прокуратура? 11.10.2024 10:00 Укрінформ В Україні – нова «свята», що видурює гроші через соцмережі. Користувачі проводять власне розслідування і дивуються, що жінка ще на волі

Вже кілька днів у соцмережах бурхливо обговорюють скандал навколо «богородиці» Ганни Фесун – особи, що просуває себе через сторінку на Фейсбуці як «святу» й обіцяє зцілювати свою аудиторію «енергетичною підтримкою». Про діяльність Ганни стало відомо після розповідей, що випадково спливли у дописах і коментарях користувачів. Як виявилося, «надзвичайні здібності» жінка виявила у себе й почала свою діяльність ще 6 років тому, але розголосу це набуло нещодавно завдяки дописам та коментарям у соцмережах. Ці повідомлення від друзів та родичів постраждалих від дій шахрайки стрімко зростаються у цілу лавину свідчень. Виходить, «богоматір» вміло обробляла, зокрема, родичок військових, граючи на переживаннях за рідних людей в небезпеці, та аж так, що люди влазили в борги, оплачуючи її послуги.

Поки що Фесун вільно продовжує в своєму дусі – записує відео, проводить живі ефіри. Цікаво, як довго правоохоронці приглядатимуться до її діяльності, перш ніж припинять. Як показує досвід попередників «богородиці» – нічим хорошим воно не пахне і добром не закінчиться.

Нове пришестя чергової рятівниці людства

Кілька днів тому користувачка Facebook Надія Потоцька, керівниця комунікацій Центру економічного відновлення, повідомила на своїй сторінці в соцмережі, що їй відомо про випадок відвертого шахрайства з боку «богородиці». Знайома Потоцької просила позичити їй грошей, щоб дати «жінці, яка «енергетично підтримує» її коханого в комі. «Далі зʼясувалося, що коханий понад пів року в комі в лікарні за кордоном. А в Україні якась жінка «шле енергію», щоб він жив. Вона це може робити тільки в тому разі, якщо дівчина буде їй віддячувати.

Ганна Фесун. Фото зі сторінки у Фейсбук

Слово за слово – підтяглися в коментарях й інші ошукані люди, що носили їй кошти свого часу. Зробив допис і Богдан Логвиненко – журналіст, письменник та засновник відомого проєкту Ukraїner, що колись був добре знайомий з Ганною – тоді ще, за його словами, геть іншою людиною й власницею чудового закладу з какао в Києві. «Люди пишуть, що Ганна збирає з «навернених» гроші й заганяє їх у борги. Вже кілька військових написали, що дружини їх побратимів, які перебувають у важкому стані, збирають не на ліки, а на «зцілення богородицею»», – повідомив своїм дописувачам Богдан. І через день – новий допис: «Мушу продовжити це публікувати, оскільки вчора виявилось, що не одна моя знайома постраждала від дій Ганни Фесун, родичі іншої моєї колеги також прийшли в коментарі до допису і заявили, що їхня близька постраждала. І тут ще цікавіша історія».

Насправді, історії, у яких фігурує Фесун – дуже заплутані (навіть поки неясно, йдеться про один і той самий випадок з комою чи різні, бо Богдан не називає ім’я знайомої. А в дописі Надії Потоцької йшлося про жінку на ім’я Анна). Ганна Фесун якось звела знайому Богдана з нібито бійцем інтернаціонального легіону на ім’я Дірк, який постраждав у боях. Згодом німецькі лікарі буцімто ввели його в кому, щоб підтримати життя, і жінці повідомила про це людина, що представилась донькою Дірка Лілі й попросила допомоги («донька» писала прямо зі сторінки того Дірка). Знайома Богдана – її вже можна називати потерпілою (Фесун обробляла її мінімум три роки до того) – кинулася на допомогу, бо життя чоловіка тільки й трималося, що на молитвах «богородиці». «

Той самий Дірк, за спасіння якого молиться Ганна Фесун. Фото зі сторінки Богдана Логвиненка у Фейсбук

Провівши невеличке власне дослідження, він дійшов висновку, що жоден із підрозділів Інтернаціонального легіону, прес-офіцери та бійці не знають про існування ніякого Дірка. Відповідно, він не брав участі в операції в Кринках, де нібито був уражений хімічною зброєю. Фейсбук-сторінка Дірка (який начебто в комі), як тільки почався розголос, була видалена. А на сторінці компанії, де Дірк працював і досі «висить як контактна особа», почали відписувати, що

«Якщо читати спогади учасниць про те, як відбуваються «ритуали» Ганни Фесун – це типовий шлях тоталітарних сект із голодуванням і відсутністю сну впродовж кількох діб та гіпнотичним впливом, у якому

10 жовтня Ганна опублікувала відео-відповідь Логвиненку, де сказала, що все написане ним – неправда, а Богдан "запустив хвилю злості, брехні і неправди".  А ще скаржилася, що боїться тепер за безпеку доньки і батьків. Дійсно, немає вироку – нема і права називати когось шахрайкою. Але щодо святості та божественого походження – не треба судді чи прокурора, щоб зрозуміти, що це або відверта маячня, або ж свідома брехня.

Якщо добровільно – хоч зі скелі стрибайте

Виявилося також, що ще у 2021-му видання «Вільне слово» знайшло у Фесун борги за кредитами й дійшло висновку, що йдеться саме про шахрайство. Вже тоді жінка активно пропагувала у соцмережах, проводила ритуали «коло життя», де обіцяла «глибинне зцілення родів, родин, чоловіків, жінок, дітей» і намагалася залучити до них побільше людей. Але ні до яких кримінальних справ це її не привело.

І тепер Фесун ходить у білому, розводиться про свою святість і знімає відео для своєї сторінки.

Так виглядає "богородиця". Фото зі сторінки Фесун у Фейсбук

9 жовтня вона опублікувала їх аж два, одне – на тлі Софійського собору. З екрану на нас дивиться жінка в білому з ясними блакитними очима і спокійним, лагідним, заворожуючим голосом говорить про свою святість, високе призначення й надзвичайні здібності. Слухаєш хвилин 10 – і слова зливаються в якусь суцільну мантру. Мабуть, на когось це діє, як удав Каа на мавпочок. В останньому ефірі вона згадує й Анну з Дірком (прізвище його звучить нерозбірливо): «мною сотворене диво, моя праця є святою. Сьогодні 297 день, коли я вкладаю своє здоров’я в Дірка. Він є живий виключно завдяки моїй праці, моїй любові… Останній, хто робив щось подібне, був Ісус Христос. Ми з Вірою (донька Фесун, яку жінка весь час згадує і демонструє на фото у стрічці – ред.) є наступними. Це остання людина – втілення Всевишньої сили, яка мала такий же рівень дару, святості й любові, який ми маємо з Вірою зараз».

Ймовірно, після розголосу, до «богородиці» почали звертатися з проханнями прокоментувати, бо далі вона говорить: «Багато питань про кошти… Повторюю те, що сказала вчора – я виставляю рахунки конкретній людині після того, коли розумію, яка праця вже проведена чи буде проведена. Коли я можу, я дарую й особливо в перші роки дарувала. Коли моє здоров’я не дозволяє цього робити, я виставляю рахунки – це необхідність. Я живу в сучасному світі, матеріальному світі». І обіцяла присвятити Анні цілий окремий живий ефір. Тобто так просто від цілительки нічого не вислизає.

В таких випадках

Марина Цвігун, з якою користувачі соцмережі нині асоціюють Ганну Фесун

Наразі якщо можна буде довести хоча б те, що Ганна має спільника, який прикидається хворим і так відбувається введення в оману, вже можна за щось братися, пояснює речниця ОГП. Але обов’язково мають бути подані заяви потерпілих – саме їх, а не родичів чи друзів. «Це має відбуватися зі згоди потерпілої, її свідчення дуже важливі для доведення вини. Тільки ця людина знає деталі, механізм та хронологію подій може викласти, можливо, надати речові докази», – говорить вона. Фото, факт зустрічі в публічних місцях – все це може в сукупності скласти загальну картину, як людину обробили, щоб виманити гроші.  

«Оскільки родичі і знайомі вже консультувалися з поліцією, але справа не була почата, бо відсутні безпосередні постраждалі, що визнають себе такими, тож нічого не лишається, окрім розголосу», – писав щодо цього у своєму дописі Богдан Логвиненко.

Та ж секта, тільки у Фейсбуці

Це не перша й не остання в історії людства спроба ошукати маси організацією сект, теоріями власної святості й обраності. У 20-му столітті в Україні були мінімум 3 випадки, коли авантюристи на релігійному підгрунті створювали такі собі фінансові піраміди і збирали пастви ошуканих послідовників ("мурашківці", "інокентіївці", "ЮСМАЛОС"). Такі

Одразу пригадується наша історія з 90-х – «Біле братство», «Марія Деві Христос» і призначений на 11 листопада 1993 року кінець світу. Щоб не потрапити у число грішників, що будуть покарані, а бути серед обраних, люди несли гроші, жертвували автомобілі, коштовності, квартири продавали, вступали в секту й готувалися принести себе у жертву. «Патріарх» Кривоногов, чоловік «Марії Деві Христос», Марини Цвігун, говорив тоді так: «Діти мої! Вас будуть мордувати та рубати вам голови! Але ця кров потрібна землі! Ми з Марією Деві «підемо» останніми. Наші трупи пролежать на вулиці три дні. Потім ми воскреснемо. Розпочнеться перетворення Землі». Марина Цвігун  закликала: «Готуйтеся. Це ваш обов'язок – змити кров'ю своєю гріхи нечестивого людства». І мала тисячі послідовників. В секті існувала чітка ієрархія, вимагалася повна покора і за кожним членом був контроль. На випадок затримання внутрішню документацію, за інструкцією, мали знищити, а потім – і себе.  Щоб вже напевне ніяких доказів…

Під вплив часто потрапляла молодь 15-20 років

Закінчилося все 10 листопада 1993 року, коли сектанти захопили в Києві Софійський собор і планували чи то масове самогубство, чи то самоспалення Цвігун – «живого бога» (є версії, що її збиралися застрелити під час молитви, але й каністри були напоготові). Зрештою ОМОН усіх розігнав, а організаторів судили й ув’язнили.

У Ганни Фесун історія, звісно, не один в один із попередниками, але роки минають, міняється формат, подача, а суть шахрайства – ні: гроші в обмін на ілюзію. Схожість історій, можливо, не так очевидна, бо діють сучасні шахраї непомітніше завдяки новітнім технологіям. Більше не потрібно збирати маси людей у «храмах», ризикувати, з’являючись на публіці, вигадувати якісь акції, ходити в походи та на штурми. Соцмережі дозволяють загубитися у віртуалі й непомітно, адресно працювати з аудиторією так, щоб її члени, можливо, ніколи й не перетиналися. А потім взагалі можна видалити акаунт та й по всьому. Може, якби у Цвігун був ТікТок, вона б і досі безперешкодно проповідувала. Шкода, що закон не встигає так же вдосконалюватися й швидко реагувати. Бо легковірних людей завжди вистачатиме, а отже, і шахраї процвітатимуть.

Тетяна Негода, Київ

Перше фото – зі сторінки Ганни Фесун у Facebook

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *