СБУ затримала шістьох громадян України за заклики до підтримки збройної агресії РФ

СБУ затримала шістьох громадян України за заклики до підтримки збройної агресії РФ Фото 30.07.2024 05:43 Укрінформ Служба безпеки України затримала і повідомила про підозру шістьом громадянам України, які в соцмережах поширювали заклики на підтримку війни РФ проти України й виправдовували воєнні злочини росіян.

Про це повідомила СБУ, передає Укрінформ.

У Києві затримали псевдоексперта, який активно підтримував збройну агресію РФ на власній сторінці у Фейсбуці.

Під час розслідування встановили, що фігурант має російський паспорт і є автором кількох прокремлівських видань, які були підпільно надруковані за кошти з Москви до повномасштабного вторгнення РФ.

У цих псевдонаукових працях автор фальсифікує історичні факти становлення й розвитку української державності на користь РФ.

Також фігурант використовував у книгах "тези" кремлівської пропаганди, в яких виправдовує захоплення частини території України.

У Закарпатській області викрили переселенку з тимчасово окупованого міста Голубівка Луганської області, яка вихваляла Путіна й героїзувала "кадирівців".

Ще один фігурант – мешканець Берегівського району, який на своїй сторінці у Фейсбуці розповсюджував заклики до однієї з національних громад регіону підтримати збройну агресію РФ.

У Житомирській області викрили одразу трьох проросійських агітаторів. Один з них влаштовував штучні конфлікти з представниками територіального центру комплектування. Під час провокацій фігурант намагався дискредитувати українських військових й закликав оточуючих ухилятися від мобілізації.

Ще один – водій місцевого таксі, який під час поїздок нав’язував пасажирам кремлівські фейки про війну проти України.

Інша фігурантка в "Однокласниках" закликала молитися за Путіна.

Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти інформаційно-підривної діяльності затриманих.

Слідчі СБУ повідомили їм про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України: чч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників); чч. 1, 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Тривають розслідування. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора, а також Закарпатської та Житомирської обласних прокуратур.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці затримали колишнього працівника телекомунікаційної компанії міста Куп’янськ Харківської області за співпрацю з російськими загарбниками на початку повномасштабної війни.

СБУ Агресія РФ Колаборант Розслідування

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *