Перші поховання на Національному військовому кладовищі можуть відбутися уже восени – Кравчук

Перші поховання на Національному військовому кладовищі можуть відбутися уже восени – Кравчук 20.07.2024 14:53 Укрінформ Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі, яке створюється під Києвом, можуть відбутися уже восени.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, передає Укрінформ.

«Очікуємо, що перші поховання з особливими військовими почестями, які дуже детально прописані в законі, відбудуться вже восени цього року», – зазначила Кравчук.

Вона додала, що днями Верховна Рада ухвалила у першому читанні та в цілому закон про здійснення військового поховального ритуалу під час почесного поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі, над яким працював Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

«Важливо, що ми відпрацювали ті моменти, які не були враховані у першій версії, тобто мова про категорії військовослужбовців, які можуть бути там поховані. Ми, зокрема, додали категорію поліцейських, які загинули під час бойових дій. Також з’явиться можливість мати кенотаф – символічну могилу, яка не містить ні тіла, ні праху загиблої людини, але є рішення суду, що вона загинула під час війни. Це символічна могила для родини і загалом для пам’яті», – сказала Кравчук.

Вона спрогнозувала, що Президент України невдовзі підпише цей закон.

«Думаю, тут не буде зволікання, бо документ дуже чекають передусім родини загиблих», – зазначила народна депутатка.

Вона також нагадала, що Міністерство ветеранів і Кабінет міністрів паралельно затвердили вигляд надгробних плит могил. «Це може бути на вибір родини або козацький хрест, або ж для тих, хто не в християнській вірі, чи з інших міркувань не захоче хреста, – надгробна плита», – зазначила Кравчук.

Як повідомлялося, закон про здійснення військового поховального ритуалу під час почесного поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі врегульовує, зокрема, перелік осіб, які можуть бути поховані з почестями на Національному військовому меморіальному кладовищі, а також порядок дій почту під час поховання загиблого військовослужбовця за спеціальною церемонією.

Кравчук Меморіальне кладовище Єдині новини

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *