Злочини поступово переходять у «цифру» – експерт

Злочини поступово переходять у «цифру» – експерт 06.06.2024 03:27 Укрінформ Велика кількість злочинів, у тому числі воєнних, скоюється за допомогою цифрових засобів – мобільних телефонів і комп’ютерів.

Про це зазначив виконавчий директор лабораторії комп’ютерної криміналістики CyberLab Сергій Денисенко під час круглого столу «Адаптація та інновації в комп’ютерній криміналістиці в Україні під час воєнного стану: виклики, стратегія та перспективи», який пройшов 4-5 червня у Києві.

«Враховуючи тенденцію злочинів в Україні ми можемо сказати, що все переходить в «цифру», тобто злочини, починаючи від крадіжки і закінчуючи убивством, можуть містити інформацію на цифрових носіях – мобільних телефонах, камерах спостереження, комп’ютерах», – сказав він.

У зв’язку з цим цифрове обладнання є доказом у кримінальних справах, пов’язаних з воєнними злочинами, кібератаками, убивствами і крадіжками. А комп’ютерно-технічна експертиза – основним інструментом збору і фіксації інформації, яка міститься на цифрових носіях і є доказовою базою у кримінальних справах.

Денисенко наголосив, що круглий стіл присвячений інноваційним підходам у проведенні комп’ютерно-технічних експертиз і має на меті сприяти обміну досвідом фахівців з комп’ютерної криміналістики.

У свою чергу директор Інститут спеціальної техніки та судових експертиз (ІСТЕ) Служби безпеки Юрій Чечіль повідомив, що після повномасштабного російського вторгнення кількість комп’ютерних експертиз, які проводять фахівці установи, зросла у декілька разів.

«Під час скоєння злочинів все більше використовують мобільні телефони для передачі інформації – фотографій, геолокацій військових формувань, різних файлів. Часто це проходить через якісь чати, боти. Для формування доказової бази у кримінальному провадженні наші експерти проводять злам і скачування інформації, знаходять докази, які вказують на склад злочину», – сказав він.

За словами Чечіля, протягом війни почастішали випадки, коли в українських посадовців знаходять засоби прослуховування.

Фахівці очолюваної ним установи у рамках розслідування кримінальних справ проводять дослідження таких спеціальних технічних засобів стеження.

Загалом протягом двох днів – 4 і 5 червня фахівці експертних установ, які входять до відання СБУ і Міністерства юстиції, разом з представниками приватних експертних компаній виступили з доповідями, на яких, зокрема, розповіли про особливості дослідження комп’ютерних пристроїв за допомогою програмно-апаратних комплексів, про використання хакерами інструментів штучного інтелекту для складання атак, а також презентували різні методики дослідження смартфонів.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що російські хакери використовують месенджер Signal для здійснення цільових кібератак проти державних службовців, військових і представників оборонних підприємств України.

Зокрема, через месенджер Signal зловмисники поширюють шкідливу програму DarkCrystal RAT.

Фото: Unsplash

Кібератака Комп'ютер Шахрайство Смартфон Злочин

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *